Inleiding en reisplan Noord-India 2011

Deze site is ingericht om onze vakantie-ervaringen met vrienden en kennissen te delen. Natuurlijk willen wij ook andere globetrekkers van onze belevenissen laten meegenieten, misschien doen zij ideeën op of hebben ze wat aan onze ervaringen. Heel graag ontvangen we reacties op deze site, klik hiervoor onderaan op "Reacties".

INLEIDING
“Altied onderwegens” is ietwat overdreven, maar wij hebben de afgelopen jaren al heel wat reizen gemaakt door verschillende landen en met vele vormen van vervoer, zoals in dit filmclipje (met dank aan Harrie Niehof) en op het kaartje is te zien.  


De laatste drie jaar zijn we op eigen gelegenheid door China gereisd, waarvan de reisverslagen te vinden zijn op:
China 2008 : http://gochina.pimpblog.nl/
China 2009 : http://china2009.pimpblog.nl
China 2010 : http://2010chinareis.blogspot.com

REISPLAN
Dit jaar willen we naar de in het uiterste noordwesten van India gelegen staten Kashmir en Ladakh. We hebben al jaren overwogen India te bezoeken, maar de confrontatie met de armoede, de krioelende mensenmassa’s, het aangeklampt worden door mensen die iets aan je willen verdienen en de grote kans op een onrustige stoelgang door de slechte hygiënische omstandigheden weerhielden ons tot nog toe voor dit land te kiezen. Eind december hebben we echter de knoop doorgehakt en vliegtickets gekocht naar Delhi en een aansluitende binnenlandse vlucht geregeld naar Srinagar, de zomerhoofdstad van Kashmir.

Kashmir is al jaren een fel omstreden gebied, waar de spanningen
van tijd tot tijd hoog oplopen en zich soms bloederige gevechten afspelen. Dit niet alleen door de grensgeschillen tussen India en Pakistan en India en China, maar ook door botsingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen, waarbij het harde optreden van het Indiase leger vaak averechts werkt.

Jarenlang was dit een verboden gebied voor buitenlanders, maar de situatie lijkt momenteel redelijk stabiel, waardoor we er voor kiezen er nu naar toe te gaan. Hoewel er nog steeds een negatief reisadvies gegeven wordt vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken willen we toch onze neus steken in dit voor velen onbekende gebied in de Himalaya. Geen ander berggebied spreekt n.l. zo tot onze verbeelding, mede door de indrukwekkende reiservaring die we in het jaar 2000 opdeden, toen we vanuit buurland Pakistan naar China gereisd zijn. Nog steeds één van de mooiste streken die we bezocht hebben.  

Vanuit Kashmir willen we doorreizen naar de buurprovincie Ladakh, jarenlang een goed bewaard geheim en slechts bekend bij een kleine groep liefhebbers. Het is een gebied met een grote variatie aan culturen en landschappen en wordt ook wel klein Tibet genoemd. Deze bijnaam is te danken aan het adembenemende landschap, dat grote overeenkomsten met het buurland vertoont. Dit geldt niet alleen door zijn prachtige vergezichten, het ongerepte en uitgestrekte berglandschap, maar ook aan de talrijke boeddhistische kloosters en paleizen die hier in oorspronkelijke staat bewaard zijn gebleven en waar een schat aan oorspronkelijke wandschilderingen, godenbeelden en thanka’s zijn te vinden.

2 opmerkingen:

 1. Net als jullie heb ik heel lang getwijfeld of ik een reis wil maken door India. Ik heb de knoop nog niet doorgehakt, ik twijfel nog te veel. Wel knap dat jullie juist naar de nog "onontdekte" en misschien zelfs gevaarlijke gebieden gaan, ik zou die eerder vermijden. Ik ben wel heel erg nieuwsgierig daarom naar jullie ervaringen..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Fleur,

  het grootste vraagteken vooraf was de situatie in Kashmir en dan met name Srinagar, waar we aan de reis zouden beginnen. We hadden weinig informatie over de situatie en wisten niet goed wat we ons er van voor moesten stellen. Daarbij kan de situatie per dag wijzigen. Daarom hadden we vooraf besloten op ons gevoel af te gaan om te beslissen wat we gingen doen, waarbij we uit gingen van drie mogelijkheden:

  1. slecht gevoel: z.s.m. weer weg zien te komen;

  2. twijfelachtig: via een zuidelijke route naar Ladakh

  3. goed gevoel: over de Zoji La pas naar Ladakh

  Het is dus optie drie geworden, zoals je in het verslag kunt lezen zijn we langer in Srinagar gebleven dan we vooraf hadden ingeschat en zoals je kunt lezen is het ons prima bevallen en hebben we een prachtige reis gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen