Dag 9 - 4 juni – Kargil - Museum

Photobucket


PhotobucketPhotobucketVanmorgen lopen we naar de overzijde van de rivier, vanwaar je een mooi uitzicht op de stad hebt die beneden aan de rivier ligt.
Hier staan ook nog oude huizen van aangestampt leem met platte daken.
Je ziet soms het verschil niet tussen een woonhuis en een stal, waar vaak een magere koe in staat.

De mensen kijken verbaasd uit het raam.
Wat zoeken die westerlingen nu in onze eenvoudige buurt.
Photobucket
Maar vriendelijk zijn ze wel en overal kunnen we een praatje maken, voor zover ze een beetje Engels spreken.

Photobucket


PhotobucketKargil Museum
Aan het eind van de middag bezoeken we het Munshi Aziz Bhat museum. Hier zijn dingen te zien over de geschiedenis van Kargil en van de verschillende zijderoutes. We worden rondgeleid door de directeur himself, mister Gulzar Hussain Munshi, die een enthousiaste verteller is. Hij vertelt dat Kargil vroeger een belangrijke handelsplaats was en er toen al Europeanen kwamen. Hij laat ons dingen zien uit o.a. Duitsland, Italië, Engeland en tot onze verbazing een fles waarin azijn uit Nederland heeft gezeten.
Verder vertelt hij dat de omgeving van Kargil wel wordt aangeduid met Klein-Baltistan, Het eigenlijke Baltistan, dat noordelijker ligt in Pakistan, maakte tot 1947 deel uit van het prinsdom Kashmir. Ze hebben een eigen taal, die ook hier in Kargil naast het Urdu nog gesproken wordt.
Toen wij in 2000 in Pakistan over de Karakoram Highway reisden zijn we door het gebied van Baltistan gekomen. Leuk is dat we diverse spullen en kledingstukken hier in het museum zien liggen die we toen ook gezien hebben. Ook veel andere voorwerpen herkennen we door eerdere reizen over de zijderoutes uit Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgizië en uit Kashgar (China). Al met al een feest van herkenning in dit kleine, maar leuk museum met een mooie collectie.

Voetbalvereniging 75 jaar

Vandaag bestaat de zondagsvoetbalvereniging uit het Hart van het Noorden 75 jaar. Eens de trots van het dorp, momenteel helaas stijf onderaan in 3e klasse KNVB. Maar vandaag wordt er de hele dag feest gevierd en zullen er vast veel oude herinneringen opgehaald worden tijdens de reünie. Vanuit Kashmir, in het uiterste noorden van India, wensen wij iedereen een mooie feestdag.


Op verzoek van de feestcommissie heb ik een DVD gemaakt met filmopnames die in loop der tijden van de club gemaakt zijn. De eerste exemplaren zullen vandaag aangeboden worden aan de drie nog in leven zijnde ereleden. Hierbij twee filmclipjes die op deze DVD staan. Voor de eerste clip heeft het lied “Oeral Gelyk (it is ferdomd krekt Haulerwyk)” van Jaap Louwes als basis gediend.Op de tweede clip draagt Geert Koenen zijn gedicht  “ De doar op in kier”  voor, over het reilen en zeilen van een voetbaltrainer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten