Dag 26 - 21 juni - Delhi - Het ene museum is het andere niet

Photobucket

Film van Old Delhi in de omgeving van ons hotel


We gaan het hotel uit om de kleine straatjes rondom te verkennen. Even later komt iemand van het hotel op de bromfiets achter ons aan om te vertellen dat we hier heel erg op moeten passen voor zakkenrollers. Nu zijn we wel op onze hoede, maar het geeft wel aan hoe de situatie hier is.
Iedereen kijkt je verbaasd aan, alsof ze nog nooit een westerling in hun buurt gezien hebben en misschien is dat ook wel het geval. Maar als je even naar ze lacht, is het meteen een en al vriendelijkheid.  We hebben dan ook helemaal geen angst hier rond te lopen. 


PhotobucketJe houdt het niet voor mogelijk in welke slechte omstandigheden de mensen hier leven, hoe de dicht men op elkaar woont en in welke armoedige omstandigheden. Als je stiekem naar binnen kijkt zie je hokjes van 2 bij 2 meter waar een heel gezin woont. Maar ze hebben in ieder geval een dak boven hun hoofd, we hebben al heel wat mensen de nacht op straat zien doorbrengen. Ook moeders met kinderen die op de trottoirs liggen te slapen. Een foto nemen is ook geen probleem, iedereen springt voor de lens en wil in beeld.

Photobucket

PhotobucketOp een gegeven moment is An omringd door tientallen kinderen, heel leuk, tot ze bemerkt dat de rits van haar rugtasje is opengemaakt. Tijd om te gaan, dat zegt ook een jongen die goed Engels spreekt tegen ons en het beste met ons voor heeft. 

Vanmorgen willen we naar het Nationaal museum. We spreken een prijs af met een motor-riksjarijder. Maar na vele kilometers door New Delhi getuft te hebben stoppen we voor een heel ander gebouw, het National Science Centre. Na wat discussie besluiten we hier maar een kijkje te nemen. Het blijkt een enorm uitgebreid expositiegebouw, waar we vele uren door brengen. De verschillende uitvindingen en daarmee de vooruitgang van de mens door de eeuwen heen staan hier centraal. Je kunt zelf actief zijn door proefjes en testen te doen. Maar het is ook wel vermoeiend door de warmte. Waar maar een airco of fan is blijven we even staan om weer af te koelen, mits er al geen andere bezoekers of personeel staan.

Na een paar uur hebben we geen fut meer en nemen opnieuw een motorriksja, nu naar de Khan Market, een verzameling kleine winkeltjes, vaak van de betere merken. Volgens de Lonely Planet gids zouden hier heel goede boekwinkels te vinden zijn. Hoe ze erbij komen weten we niet, maar de boekwinkels hier zijn even klein als we overal elders in India gezien hebben en alle grotere boeken zitten in plastic verpakt. Lekker even door de boeken bladeren is er dus niet bij. Heb je toevallig een groot boek te pakken dat je in kunt zien dan kunnen ze de winkel wel sluiten, want dan kan er verder geen klant meer naar binnen, zo klein zijn de winkeltjes. Dat verklaart dus dat de boeken in plastic zitten. Gelukkig is er ook een Mcdonalds en kunnen we van een welverdiend ijsje genieten. Daarna terug naar het hotel om onze siësta te houden.

Tussen Old Delhi en New Delhi ligt Connaught Place met een wijk die cirkelvormig rond een park is gebouwd. In de binnenste cirkel zijn winkels en een aantal goede restaurants, waar we voor de tweede achtereenvolgende keer gaan eten. De bekende darmaandoening, die door reizigers in India ook wel spottend “curry in a hurry” wordt genoemd, willen we hiermee proberen te voorkomen. Een garantie is het natuurlijk niet, maar de straatstalletjes en de kleinere restaurants vinden we een te groot risico deze laatste dagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten