Dag 28 - 23 juni - De Akshardham tempel

Photobucket

Met de metro gaan we naar de oostzijde van Delhi, waar een geheel nieuwe tempel is gebouwd, de Akshardham tempel. Op een oppervlak van maar liefst 100 hectare is dit gigantische tempelcomplex in 2005 geopend. Het is duidelijk op het massatoerisme gericht, gezien de grote parkeerplaatsen, de ligging vlak bij een metrostation en de veiligheidscontrole waar je door moet.PhotobucketTassen, mobiele telefoons, foto- en filmtoestellen mogen niet mee naar binnen. We hebben dan ook geen enkele foto- of filmopname van het complex kunnen maken daarom hierbij een YOUTUBE filmpje (zie ook www.akshardham.com).
We weten niet goed wat we er van moeten vinden. Het is te groot en te overdadig met grote tuinen rondom en vijvers met waterspuwende zwanen die met bladgoud bedekt zijn. Geen enkel stukje van de rode zandsteen is onbewerkt, overal gebeeldhouwde figuren, wit marmeren zuilen en een dak van goud.
Als je dat alles ziet en bedenkt wat dit gekost heeft en weet hoe arm een groot deel van de mensen in Delhi het hebben kunnen we niet echt enthousiast worden, ondanks de enorme indruk die het complex maakt.
Wat opvalt, is dat de Indische bezoekers zich hier anders gedragen dan in andere tempels. Je ziet vrijwel geen ceremoniële rituelen uitvoeren en alleen maar als toeristen rondlopen om alles te bekijken.
Een fotograaf heeft een strategische plek, waar veel mensen zich op de foto laten zetten met de tempel op de achtergrond. Men kan de foto zelfs meteen in laten lijsten. Zou je daarom je fototoestel niet mee naar binnen mogen nemen?
Photobucket
De tuinen van de Akshardham tempel

In de grote souvenirshop kopen we een DVD om later toch nog eens terug te kunnen kjiken in welke gekte we geweest zijn. Terug lopend naar de metro vragen we ons af Wat een godsdienst met mensen kan doen, maar mogelijk snappen wij er niets van of zien het helemaal verkeerd. Een fietsriksjarijder haalt ons uit de droom en rijdt ons terug naar de metro. Hij heeft in ieder geval een baan overgehouden aan dit project.

Een paar foto's van de omgeving van ons hotel in Old Delhi:

Photobucket

Photobucket

PhotobucketPhotobucket

Geen opmerkingen:

Een reactie posten