Het onbetwiste centrum van Old Delhi is het Rode Fort uit 1648.
Het Rode Fort is één van de bekendste bezienswaardigheden in Delhi en maakt deel uit van de Werelderfgoedlijst van UNESCO en werd gebouwd in 1648. Bij het bezoek aan het Rode Fort voelen we ons een beetje gediscrimineerd, want wij moeten bij een ander loket kaartjes kopen dan de Indiërs en het tienvoudige aan entree betalen. Omgerekend is dat ongeveer 4 euro i.p.v. 0,40 eurocent, geen schokkend bedrag voor ons en ook zeker de prijs waard, maar ik zie de Indiërs nog niet tien keer zoveel bij het Rijksmuseum betalen als de Nederlanders. Zelfs het fietsmuseum in het Hart van het Noorden hanteert niet zulke discriminerende entreeprijzen bij mijn weten, hoewel de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik er nog nooit geweest ben.
Het Rode Fort is gebouwd als paleis voor de Moghuls van India, vooral voor de Shahjahan, die ook de Jama Masjid moskee in Delhi en de Taj Mahal in Agra heeft laten bouwen. Het fort heeft twee hoofdingangen, de Delhi Poort en de Lahore Poort. Indrukwekkend zijn de roodstenen buitenmuren van 2,4 kilometer lang, 33 meter hoog en gebouwd in een onregelmatige achthoek.
Binnen deze muren bevindt zich o.a. een witmarmeren paviljoen (linker gebouw) met vier vergulde koepels en tientallen zuilen met bogen en nog meer versierde woon- en leefruimtes voor de Sjah en zijn vrouwen. Verder zijn er koninklijke tuinen, waar we gretig gebruik van maken door er op het gras uit te rusten. De eekhoorntjes komen er rondom ons spelen.
Na het Rode Fort lopen we de tegenoverliggende moslimwijk in. Hier is de Chandni Chowk, de drukste markt van de stad. Daarachter is een wijk met allerlei handwerklieden, waar de meest onmogelijke onderdelen en gereedschappen te koop zijn. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is hier te krijgen, van elektromotoren tot tweede hands ijzerboren. Men is hier al heel ver met het hergebruik van materialen, overal is wel een nieuwe bestemming voor te bedenken.
Het hulpje van het hulpje,
de toekomstige vakman
De achteringang van de Jama Masjid moskee
De wijk grenst aan de Jama Masjid moskee, de grootste moskee van India, waar plaats is voor maar liefst 25.000 biddende gelovigen. Helaas worden we weer gediscrimineerd, nu door de moslims, want het is 13 uur, de moslims gaan er hun gebed doen en daar mogen wij niet bij zijn.
In de straatjes achter de Jama Masjid wordt het straatbeeld vooral bepaald door de vele fietsriksja’s. Magere mannen, voorovergebogen op het fietszadel of staande op de trappers om de doorvoede klanten naar de plaats van bestemming te trappen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten