Dag 24 - 19 juni - van McLeod Ganj naar Delhi

Nog een kleine week en dan zit onze reis er al weer op, vanavond met de nachtbus naar Delhi, onze laatste reisetappe in India. Om 18 uur vertrekken we, een rit van naar schatting 12 uur over een afstand van zo'n 530 kilometer. We zien wel op tegen deze lange rit en kunnen ons ook nog niet erg verheugen op de temperatuur in Delhi met ruim 40 graden, maar Nederland met 16 graden trekt al helemaal niet.
PhotobucketMaar eerst lopen we vanmorgen naar de Saint John's Church, voluit Saint John's Church in the Wilderness geheten, en een kwartiertje lopen vanuit McLeod Ganj.

Deze neogotische kerk werd in 1852 gebouwd door de Engelsen. Op het kerkhof zijn nog allemaal Engelse graven uit die tijd te vinden.
Op een van de zerken is te lezen dat een Engelsman om het leven is gekomen
door toedoen van een beer, oppassen dus.

Deze zondagmorgen is er een dienst aan de gang in het Engels, daarna volgt er nog een dienst in het Hindi.

Photobucket

Bij het kerkje vraagt een Sikh familie ons om met ze op de foto te mogen. Een goede gelegenheid voor ons om de altijd fotogenieke Sikhs ook op de foto te zetten. De tulband is verplicht voor een 'geïnitieerde' sikh en maakt wezenlijk deel uit van zijn kleding. Een eventueel verbod op het dragen van de tulband wordt door hem gezien als religieuze vervolging.

PhotobucketPhotobucket 

Kleine Sikh en grote Sikh,  je kunt ook zeggen "geen sik en grote sik".

De kleur heeft geen bijzondere betekenis, maar voor een huwelijk wordt vaak de voorkeur gegeven aan rood, voor een begrafenis aan wit. Donkerblauw, saffraangeel en oranje zijn de kleuren van de Khalsa (de religieuze elite). Geel (saffraan- of oranjegeel) is het symbool geworden van de strijd voor de onafhankelijkheid van Khalistan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten