Ontstaan van het conflict Kashmir

Wie iets meer wil weten over het ontstaan van het conflict in Kashmir
- Zie ook http://youtu.be/8rmUiLwy7kI

In 1947 splitst Groot-Brittannië zijn voormalige kolonie op in twee staten, het hoofdzakelijk hindoeïstische India en de moslimstaat Pakistan.
De maharadja van het prinsdom Kashmir kan kiezen of hij zich bij Pakistan of India aan wil sluiten. De bevolking van Kashmir is hoofdzakelijk islamitisch, maar zelf is hij hindoe. De maharadja aarzelt, waarop Pathanstrijders uit Pakistan, gealarmeerd door berichten over geweld tegen moslims, Kashmir binnen vallen om het voor Pakistan te veroveren. Daarop vraagt de maharadja de Indiërs om hulp en de eerste Pakistaans-Indiase oorlog is een feit. Sindsdien wordt een deel van Kashmir door India en een deel door Pakistan bestuurd.
India doet de belofte aan het volk van Kashmir dat ze zich in een volksraadpleging kunnen uitspreken voor aansluiting bij een van beide landen. Dat is nooit gebeurd. De Verenigde Naties hebben India in verschillende resoluties gevraagd deze oude belofte gestand te doen, maar India weigert dat consequent.
In 1965 en 1971 wordt door beide landen opnieuw om Kashmir gevochten met als resultaat een bestandslijn (Line of Actual Control), maar die geen van beide landen als definitief zien.
De Kashmir-vallei en de hoofdstad Srlnagar staan nog steeds onder Indiaas bestuur, maar Pakistan controleert meer dan een derde van het oorspronkelijke Kashmir: het voormalige Baltistan (Skardu en Gilgit) en het westelijke deel dat wordt aangeduid als Azad (Vrij) Kashmir. Ook delen van Ladakh en Nubra zijn in de oorlogen door Pakistan veroverd.
In 1989 namen de Kashmiri zelf de wapens op. Wat begon met een volkswoede over gemanipuleerde verkiezingen, ontwikkelde zich in korte tijd tot een complete oorlog. Pakistan was van meet af aan 'solidair' met de Kashmiri, die het recht op zelfbeschikking opeisten.
In 2004 werd er voor het eerst in het conflict een staakt-het-vuren afgesproken. Dit is nog steeds van kracht, hoewel de politieke spanningen tussen beide landen zo nu en dan nog hoog oplopen. 
Sinds februari 2010 zijn India en Pakistan weer in gesprek over Kashmir en proberen de verstandhouding te verbeteren. Maar in juni 2010 laaien de gewelddadigheden weer op als demonstraties uit de hand lopen en Indiase troepen op demonstranten schieten en een jonge demonstrant door het leger van India wordt gedood.
Zie http://youtu.be/As2xZrqfbT4
 en http://video.foxnews.com/v/4272735/deadly-kashmir-conflict

Geen opmerkingen:

Een reactie posten